1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
emtv_728x90

Ziua Europeana a Medicului, sarbatorita pentru prima data in Romania 30 martie 2012

      Sănătatea Media Group, în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila” din Bucureşti, Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor, Colegiul Medicilor din România și Colegiul Medicilor din Bucureşti, a organizat astăzi, 30 martie 2012, o conferinţă prilejuită de Ziua Europeană a Medicului, zi ce a fost sărbătorită pentru prima oară în România. În cadrul manifestării, a fost propusă înfiinţarea unei noi instituţii dedicată apărării drepturilor medicilor şi anume Avocatul Medicului. Toți cei prezenți au devenit astfel membri fondatori ai instituției care are ca principal obiectiv redarea demnității medicului.

      “De Ziua Europeană a Medicului, ne-am propus să îi sărbătorim pe cei cărora, de multe ori, le datorăm viața.  Am abordat această temă, de Ziua Europeană a Medicului, deoarece, personal am observat că această breaslă cade adeseori pradă unor acuzaţii, de multe ori nefondate. Oameni care ieri le mulţumeau cu lacrimi în ochi pentru cât bine le-au făcut, se pot îndrepta astăzi împotriva binefacătorilor lor. Din acest motiv, ne-am propus să spunem stop abuzurilor şi start informării! Prin înfiinţarea acestei noi instituţii, “Avocatul Medicului”, menită să lupte împotriva abuzurilor la care sunt supuse cadrele medicale şi să apere drepturile şi libertăţile acestora, ocrotindu-le demnitatea, ne propunem să  mediem şi să rezolvăm  conflictele apărute între aceştia şi pacienţi, să creionăm şi să dezvoltăm programe de informare pentru medici.”, a declarat Simona Maria Vlădica, director general Sănătatea Media Group.


      La întrebarea “Care ar fi utilitatea instituției Avocatul Medicului?, prof. univ. dr. Florian Popa, membru al Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților, a răspuns: “ Avocatul Medicului ar trebui să apară acolo unde medicul nu îşi permite să angajeze un avocat privat. Această instituţie ar putea să apere medicul în faţa justiţiei. Pentru a deveni utilă, este nevoie să capete un aspect instituţional. Ideea ca atare este o idee care ar conveni clasei medicale."

      Înființarea instituției Avocatul Medicului a primit și aprecierea Prof.Univ.Dr. Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București, prezentă la conferința organizată de Sănătatea Media Group cu ocazia Zilei Europene a Medicului.

      "Vreau să o felicit pe doamna director Sănătatea Media Group, Simona Maria Vlădica, pentru ideea pe care a avut-o cu înfiinţarea Avocatului Medicului. Sunt chiar geloasă pentru că nu mi-a venit mie această idee. Această instituţie ar reprezenta un nucleu de avocaţi care să apere medicii, deoarece acum medicii au numai obligaţii, iar pacienţii numai drepturi.", a declarat Prof.Univ.Dr. Monica Pop.

      Avocatul Medicului se doreşte a fi o instituţie autonomă şi independentă care are drept scop apărarea statutului şi demnităţii medicilor în raporturile acestora cu autorităţile publice şi societatea civilă. În urma discuțiilor generate de dr. Liana Pleș, director al departamentului litigii al Colegiului Medicilor București, s-a convenit că ar fi potrivit ca Avocatul Medicului să poată deveni o interfaţă între Colegiul Medicilor şi Instanţa de Judecată, în condițiile în care în prezent rapoartele generate de Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor nu sunt luate în considerare de Instanță. În urma dezbaterilor, s-a stabilit că printre atribuţiile instituţiei “Avocatul Medicului” ar fi indicat să se regăsească și organizarea unor cursuri de drept medical şi de comunicare cu pacienţii, atât de necesare pentru întreg corpul medical.

 

      Prof.Univ.Dr. Florian Popa a propus ca Avocatul Medicului să aibă rol de mediere a conflictului dintre medici și pacienți, astfel încât să fie ascultată părerea fiecăruia dintre cei doi factori implicati și chiar să se poată ajunge la o împăcare a părților înainte de a se ajunge în Instanță.

      Încercând să răspundă la provocarea De ce Avocatul Medicului ?, Conf.Univ.Dr. Laurențiu Belușică a subliniat rolul pe care îl are fiecare dintre actorii implicați în sistem: medici și pacienți deopotrivă, Avocatul Pacientului și Avocatul Medicului; toți convergând către o mai bună respectare a legii, a drepturilor și a obligațiilor fiecăruia dintre ei, pentru a evita pe cât posibil contactul cu Instanța.

      “Astazi, informația este accesibilă. Pacienții citesc, dar de foarte multe ori nu înțeleg exact și au cerințe nejustificate. Pe de altă parte, mai sunt și foarte mulți pacienți care sunt neinformați, inconștienți sau ignoranți în ceea ce privește păstrarea stării lor de sănătate. În cazul malpraxisului, cred că o cauză importantă este și lipsa de comunicare între medic și pacient", a subliniat Conf.Univ.Dr. Laurențiu Belușică.

      Și proasta finanțare a sistemului sanitar, precum și salarizarea sub standardele și riscurile asumate în exercitarea meseriei, sunt motive pentru care participanții la Conferința Avocatul Medicului sunt de părere că ar trebui să fie înființată o instituție care să lupte pentru drepturile medicilor, precum Avocatul Medicului.

      Deputatul Rodica Nassar, preşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor, a amintit, printre altele că: “un rezident are acelaşi salariu ca o menajeră care lucrează pentru o familie. Este regretabil aşa ceva. Cum îi ţinem noi în ţară?". În acest context, Rodica Nassar a menționat că autoritățile ar trebui să reorganizeze sistemul de salarizare a cadrelor medicale și să le ofere locuri de muncă decente, conform pregătirii acestora.

 

      Avocatul Medicului își va face simțită prezența și în mass-media şi va cere, ori de câte ori va fi cazul, dreptul la replică atunci când medicilor le este încălcat acest drept sau pur și simplu nu știu că îl au.

      Așadar, ideea înființării instituției Avocatul Medicului a fost salutată de toți participanții la evenimentul organizat cu ocazia sărbătoririi Zilei Europene a Medicului. Într-o perioadă în care profesia de medic este subapreciată atât de autoritățile statului cât și de societatea civilă, se impune înființarea unei entități care să lupte pentru drepturile și libertățile medicilor și care să pledeze pentru încetarea abuzurilor asupra medicilor și repunerea acestora în drepturi.

      De altfel, în cursul acestei luni, Sănătatea Media Group a reușit să lanseze propunerea de înființare a două instituții complementare – Avocatul Medicului și Avocatul Pacientului, ambele născute în ideea apărării drepturilor medicilor și respectiv a pacienților. Atât cu ocazia Zilei Europene a Pacienților, cât și cu prilejul Zilei Europene a Medicului, autoritățile din domeniul sănătății au apreciat inițiativele Sănătatea Media Group, încurajând ideea că aceste două instituții create de aceeași entitate vor conduce la atingerea obiectivelor propuse privind medierea conflictelor și informarea persoanelor care constituie obiectul de adresabilitate al celor două instituții.

 

 

 

Divizia de Comunicare&PR

SĂNĂTATEA MEDIA GROUP

E-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

 

Telefon: 0730.600.094, 0752.231.577

Semnaleaza abuz

Parteneri Oficiali

Comisia-pentru-Sanatate-si-Familie-a-Camerei-DeputatilorColegiul-Medicilor-din-BucurestiColegiul-medicilor-din-Romaniaelbe.ro

Partener media principal

EXPLORE-fara-bg

Parteneri Media

Social Bookmarks

facebooktwitterinrss