1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
emtv_728x90

Video

Avocatul Medicului - o noua institutie pentru apararea medicilor

Conferința "Avocatul Medicului" a reunit la Palatul Parlamentului de Ziua Europeană a Medicului, pe 30 martie, personalitățile din lumea medicală pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă, dar și pentru a le propune înființarea unei instituții, de utilitate publică, numită Avocatul Medicului.

Instituția Avocatul Medicului își propune să apere demnitatea cadrelor medicale în raporturile acestora cu autorităţile publice și societatea civilă. Mai mult decât atât, instituția va informa medicii în legătură cu drepturile pe care le au și va încerca să prevină situațiile în care acestea pot fi încălcate.

În cazul în care se va ajunge în situația de încălcare a drepturilor medicilor, Avocatul Medicului va formula puncte de vedere cu privire la cazurile semnalate prin petiții. Instituția Avocatul Medicului a beneficiat de aprecierea și susținerea tuturor cadrelor medicale prezente la dezbatere, motiv pentru care s-a decis formarea unui colectiv condus de profesorul Florian Popa, care să colecteze propunerile venite din partea medicilor cu privire la obiectivele pe care ar trebui să le aibă această instituție.

"Pe baza acestor idei strânse de la dumneavoastră, cu sprijinul meu și al doamnei președinte Nassar (n.r. – a Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților), precum și al celorlalți deputați din Comisie, vom centraliza și realiza un draft de lege pe care să încercăm să-l promovăm în Comisie și apoi în plen", a declarat Cristian Costescu, consilier parlamentar în cadrul Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților.

Conferința "Avocatul Medicului" este un eveniment marca Sănătatea Media Group organizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor, Colegiul Medicilor din România şi Colegiul Medicilor din Bucureşti.

Conferinta Avocatul Medicului

De Ziua Europeană a Medicului, Sănătatea Media Group a organizat o dezbatere la care au participat personalități marcante din lumea medicală. Este vorba despre Conferința Avocatul Medicului în cadrul căreia s-au discutat problemele cu care se confruntă, atât cadrele medicale, cât și sistemul sanitar românesc.

"Cea mai nobilă dintre profesii, cea de vindecător, a devenit astăzi destul de blamată și subapreciată de autoritățile statului, dar și de opinia publică și poate și de mass-media. Am observat că această breaslă cade adeseori pradă unor acuzaţii, poate fondate, poate nefondate. Oameni care ieri le mulţumeau medicilor cu lacrimi în ochi pentru că i-au salvat, se pot întoarce împotriva lor", a deschis șirul discuțiilor Simona Maria Vlădica, Director General Sănătatea Media Group și coordonatorul Conferinței Avocatul Medicului.

Sistemul medical românesc a fost catalogat de multe ori ca fiind unul defect și nu puține au fost dățile când această caracterizare a venit în urma comparației cu sistemul medical din alte state ale Uniunii Europene. Mai mult decât atât, conform autorităților statului, peste 40% din diagnosticele date de medicii români sunt eronate. În acest context, statutul medicului devine unul controversat.

În aceste condiții, a fost propusă înființarea instituției Avocatul Medicului, menită să apere cadrele medicale în raporturile lor cu autoritățile statului și societatea civilă, dar și să le contureze și să le apere drepturile.

Conferința Avocatul Medicului este un eveniment organizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor, Colegiul Medicilor din România și Colegiul Medicilor din Bucureşti.

Ce ascund asigurarile de malpraxis?

Malpraxisul medical este o problemă tot mai frecventă, numai anul trecut fiind raportate 87 de astfel de cazuri în România. Este și motivul pentru care autoritățile statului au considerat oportună modificarea legii malpraxisului astfel încât să permită soluționarea pe cale amiabilă a acestor cazuri. Astfel, noua reglementare presupune ca persoana care se consideră victima unei fapte de malpraxis să primească explicațiile necesare, în termen de cel mult 15 zile, de la depunerea unei cereri în acest sens. De asemenea, se introduce obligația de asigurare pentru garantarea răspunderii civile a medicilor.

Cu toate acestea, Prof. dr. Monica Pop declară: "Contractul este total împotriva medicilor. Primul lucru pe care îl exclude este penalul și știți foarte bine că dacă un pacient vrea despăgubiri de la un doctor dă în penal că nu are de unde să plătească 10% din ce cere el la civil. Și penalul e primul exclus."

Mai mult decât atât, cadrele medicale sunt obligate prin lege să dețină asigurare de malpraxis cu un plafon minim de asigurare de 300% față de venitul brut obținut din activiatea medicală în anul anterior. În aceste condiții, Prof. dr. Monica Pop subliniază faptul că medicul este complet neasigurat. Totodată, medicii se plâng tot mai des de faptul că asigurarea de malpraxis este un document rigid, asupra căruia medicul are foarte puțin de spus. "Contractul este făcut unilateral. În principiu, un contract înseamnă o înțelegere între mine și celălalt și înseamnă condițiile mele și ale lui puse cap la cap și făcut un contract comun", declară Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București.

Specialiștii recomandă medicilor care încheie o poliță de asigurare pentru malpraxis să citească cu atenție condițiile generale și speciale de asigurare, chiar și acele pagini cu scris mic. Ideea conform căreia asigurare de malpraxis acoperă medicii în toate cazurile este greșită. De cele mai multe ori, contractele de malpraxis cuprind numeroase excluderi de la plata despăgubirilor de către societățile de asigurare.

Imaginea medicilor, (de)formata de mass-media

Medicul român a fost de multe ori subiectul unor acuzații, critici sau chiar agresiuni. Participanții la Conferința Avocatul Medicului au încercat să găsească sursa acestei distorsiuni. În urma discuțiilor, medicii au căzut de comun acord asupra faptului că mass-media este cea care contribuie în mare măsură la crearea unei imagini negative a medicului din România.

"Întradevăr, medicul este terfelit în România și să știți că principalul vinovat este mass-media", a declarat dr. Dorin Ion Bleahu, șeful secției de Pediatrie din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Cazul medicului Naum Ciomu este de departe cel mai mediatizat caz de malpraxis din România. Medicului i s-a retras dreptul de practică și a fost pus să plătească 500.000 euro despăgubiri după ce i-a secționat penisul unui pacient. Acesta a fost totodată și primul caz de malpraxis confirmat în instanță, în România.

"Ceea ce s-a întâmplat cu doctorul Ciomu a fost total nedrept. De ce? Pentru că a tăiat penisul, pentru că dacă tăia un picior în loc de celălalt, media ar fi vorbit o lună de zile, după care era gata discuția. S-a mai întâmplat asta peste tot în lume", a declarat Prof.Univ.Dr. Monica Pop, managerulul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice din București.

De asemenea, medicii prezenți la dezbatere, printre care și medicul de familie Mihai Lungu, sunt nemulțumiți de faptul că de cele mai multe ori mass-media prezintă parțial cazurile de malpraxis. Rezultatul anchetei este de cele mai multe ori dat uitării, iar medicii rămân, indiferent de sentință, cu imaginea pătată.

"Chiar dacă n-a fost acuzat de justiție, el a rămas un acuzat. La el lumea se uită altfel. Și când ești chemat la Colegiu, lumea începe să se uite altfel la subiect", a declarat Prof.Univ.Dr. Florian Popa, membru al Comisiei pentru Sănătatea și Familie a Camerei Deputaților.

Conform unui raport transmis de Colegiul Medicilor din România, în 2011, 87 de medici au fost denunţaţi de către pacienţii românii. Dintre aceștia, 26 au fost sancţionaţi, iar 15 au primit mustrări. 7 medici au primit doar avertisment, iar 3 vot de blam. Unui singur cadru medical i s-a retras calitatea de membru CMR.

Conferința Avocatul Medicului este un eveniment marca Sănătatea Media Group organizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor, Colegiul Medicilor din România şi Colegiul Medicilor din Bucureşti.

40204425

Semnaleaza abuz

Parteneri Oficiali

Comisia-pentru-Sanatate-si-Familie-a-Camerei-DeputatilorColegiul-Medicilor-din-BucurestiColegiul-medicilor-din-Romaniaelbe.ro

Partener media principal

EXPLORE-fara-bg

Parteneri Media

Social Bookmarks

facebooktwitterinrss